Korf spinnrock / Korf spinning wheel



Här är några bilder på min Korf-spinnrock som jag tog i sommar. Mannen som tillverkade dem hette Korf och bodde i det lilla Västerbottniska samhället Malå.
Here's
some photos of my traditional spinning wheel from the north of Sweden.
The man who made them was called Korf (sausage), yes it was his last
name.



Vintern snickrade han ihop spinnrockar för att under sommaren vandra runt i Sverige för att sälja dem. I min mening är detta den bästa traditionella spinnrocken som tillverkats, möjligen bästa som tillverkats än så länge! Jo, den är rätt så stor och ganska skör men den är så lätt att spinna på och hjulet fortsätter snurra väldigt länge efter att man slutat trampa.


He made spinning wheels all winter and went all over Sweden
during summer to sell them. In my opinion this is the best old spinning
wheel, maybe the best all times! Yes, it's big and rather fragile but
it's really easy to spin with and the wheel keeps spinning quite some
time after you have stopped threading.






 Här kan ni se att det är delar från olika spinnrockar, detta beror på att delarna är sköra och många har blivit förstörda av felaktig hantering. Många har nu börjat bränna eller slänga bort sina spinnrockar så förra sommaren begav sig min mamma och jag ut på räddningsaktion där vi köpte upp och samlade ihop en massa så att de ska finnas kvar (nu har vi 7 eller 8 Korf stående på lagret :D)
Det är sorgligt att se hur mormödrars och farmödrars ansträngning om att spara de dyrbara redskapen (de var riktigt dyra, speciellt de fina som den här) blir helt förgäves då barn och barnbarn slänger bort de "konstiga sakerna". Jag har till och med varit med om att de kallats för vävstolar, det skär i hjärtat när jag får veta hur de "slängt bort skiten" som de brukar säga.
Jag kan inte tro annat än att det beror på den kvinnliga frigörelsen då allt hantverk och alla "kvinnosysslor" ansågs fult i kombination med att "köpe-saker" blev status att ingen ur den generationen har respekt för redskapen och hantverket längre och det är riktigt synd.  Fint arvegods som inte bara är vackert utan även användbart slängs bort som aldrig förr och i denna takt lär dessa fina verktyg inte överleva så länge till.
Here you can see that the parts isn't from the same spinning
wheel but that's because the beautiful parts tends to break if you
don't treat them with care. A lot of people have started to burn them or
throw them away so last summer my mum and I looked trough a lot of ads
online and rescued (bought really cheap) 7 or 8 spinning wheels that's
now standing safe in our storage.



4 comments:

  1. Hej! JAg har just snubblat över en spinnrock som ser likadan ut som din! Det står EO.KORF på den samt nummret 26 både på kroppe och hjulet. Vet du vad nummret står för? och ungefär vilken tidsrymd det handlar om?

    Mvh Eva

    ReplyDelete
  2. Hej! JAg har just snubblat över en spinnrock som ser likadan ut som din! Det står EO.KORF på den samt nummret 26 både på kroppe och hjulet. Vet du vad nummret står för? och ungefär vilken tidsrymd det handlar om?

    Mvh Eva

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hejsan där!
      Namnet står för tillverkaren Erik Oscar Berglund (1862-1957), son åt gamle spinnrocksmakaren Korf (namnet kan ses som ett kvalitetsmärke/varumärke i detta fall) och numret är den i ordningen han gjorde. Det är dock svårt att veta när den är gjord men det låter ganska så tidigt med tanke på vilken produktion de hade, ibland har de skrivit datum och tid den blev klar på undersidan av spinnrocken så kolla där om du inte har gjort det. Familjen Korf tillverkade så många att det är svårt att veta när de gjordes och hur många det blev totalt.
      Hoppas att det besvarar några av dina frågor om spinnrocken.
      Vänligast
      Sara

      Delete
  3. Om det står EOBerglund
    Så är det min mormors far
    kallad för Korvoscar

    ReplyDelete

En stickad krage / A knitted collar

Så mycket kod, det är kod överallt! Har kodat så mycket de senaste veckorna att jag knappt har haft tid att göra något annat. Problemet...