Det bruna garnet/The brown yarn




Fortsätter spinna garn från finsk lantras-ull. Visade upp traditionellt spinnande med denna på utställningsinvigningen på Skellefteå Museum.
Keeping on spinning the Finnish-wool. Showed traditional Swedish spinning with the old spinning wheel and this wool during the exhibition-opening at Skellefteå Museum.

6 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Hej!
    Jag har en typ exakt likadan spinnrock men jag får den inte att göra annat än snurra fibrerna! Hur har du gjort för att du faktiskt kan skapa garn??????
    //Kristina

    ReplyDelete
  3. Hej!
    Jag har en typ exakt likadan spinnrock men jag får den inte att göra annat än snurra fibrerna! Hur har du gjort för att du faktiskt kan skapa garn??????
    //Kristina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hejsan Kristina,
      Då jag inte har spinnrocken i närheten just nu så kan jag inte ta några nya bilder men jag hoppas att det ska gå ändå.

      Det finns ett antal saker som kan ställa till det så vitt jag vet:
      * Fastnar garnet i krokarna på spinnvingen? Det behöver bara vara några fibrer och på en spinnrock med såhär små krokar så behövs inte mycket alls, enligt mig är det svårt att spinna grövre garner på dessa.

      * Hur ser drivremmen ut, går den över både hjulet för spinnvingen och spolen? Ibland har någon gjort om spinnrocken så att den ser ut bra som dekoration och därför bara dragit en drivrem som går över en av delarna. Om detta är fallet så gör en ny drivrem av några meter mattvarp. Dra mattvarpen två varv runt både drivhjul och hjulet på spinnvingen och knyt ihop ändarna, flytta sedan över ena så att drivremmen tar på både spinnvinge och spole (kolla här: http://tinyurl.com/q47wgwk och http://tinyurl.com/nszov85 , är ny på att använda tiny url så hör av dig om det inte fungerar).


      * En av de största problemen är att någon tagit en spole från en annan spinnrock och med våld tryckt fast den på spinnvingen för att den ska se ut bra. Detta gör att spolen faktiskt inte kan linda upp garnet då spolen sitter fast och inte kan göra det den ska och då är det lite problematiskt. Det enda som gäller då är att jaga reda på spinnvinge + spole som antingen fungerar som de ska med en gång eller som du kan använda för att byta ihop med dina delar för att få något som fungerar. Tänk på att spolen ska kunna rulla lätt när den sitter på spinnvingen.

      * Inte nog med att folk kan med våld trycka fast spolen på spinnvingen, ibland målar de ihop dem också för att den ska se ut snygg (vanligtvis vit akrylfärg). Dtta gör att spinnvinge och spole limmar ihop och problemet med låsta delar upprepar sig igen.

      * Ibland behöver problemet inte vara speciellt stort utan det kan helt enkelt vara så att tråden du använder för att länka ihop ditt garn/ullen med spolen sitter för löst så att den inte låser fast när du börjar. Om tråden du börjar med inte sitter fast så tvinnas bara garnet men det rullas inte upp så det betalar sig att göra en bra bit att börja med. Mitt knep är att ta 80 cm mattvarp och knyta ihop ändarna. Ta sedan och slå en ögla över mitten av spolen och detta gör att den lättare drar åt och ger bättre grepp men det tar inte slut där! Mattvarpsbiten som går ut från mitten bildar ett U (det är ju trots allt en cirkel som du fäst vid spolen) och den delen är guld värd. Istället för att försöka få ullen att fästa vid en bit garn/mattvarp som ruggats upp så kan du nu dra ut lite av ullen lite grann, placera den tunna ullen genom öglan och placera den mot resten av ullen (så att din ull ligger som ett U fast motsatt mot mattvarpen, här syns det lite hur det ser ut http://tinyurl.com/qhfxu4d), tänk som om du skulle skarva garn/ slå råbandsknop.

      Dessa är de jag kommer på på rak arm men det finns säkert fler saker som kan ställa till det. Ser att jag inte har bloggat om hur jag börjar spinna så jag får helt enkelt ta några bilder och visa upp det, öglan är guld värd och minskar frustrationen när man vill komma igång snabbt.

      Hoppas att något av det jag räknat upp hjälpt dig men om det fortfarande är problem så kan du höra av dig igen så får jag fundera lite mer på vad det kan bero på.

      Lycka till!
      /Sara

      Delete
  4. Hej!

    Tack så jätte mycket för infot! Mitt problem visade sig vara att min vinge+spole har så liten diameter att jag inte hinner med helt enkelt.

    Provade att kolla upp allt du sa men passade inte i på problemet så lät en annan spinnare titta på den.hon konstaterade att visserligen var den fullt fungerande men till och med jobb hade svårt att hinna med.

    Så med en större vinge+spole tror det kommer gå mycket lättare!

    Mvh och stort tack för hjälpen!
    Kristina

    ReplyDelete
  5. Hej Kristina,
    Det var så lite så! Lycka till med spinnrocken och spinnandet.
    Vänligast
    Sara

    ReplyDelete

En stickad krage / A knitted collar

Så mycket kod, det är kod överallt! Har kodat så mycket de senaste veckorna att jag knappt har haft tid att göra något annat. Problemet...